poniedziałek, 7 grudnia 2009

Gruzja: Czachobili




Właściwy przepis na Czachobili powinien zawierać adżikę.
Miałam kiedyś duży zapas adżiki, zrobiony pewnego lata, ale z czasem rozszedł się i nie mam..
Ten przepis znalazłam na ostatnio często odwiedzanym blogu AZ Cookbook.
Mieliśmy czachobili na niedzielny obiad. Jedliśmy z kuskusem, ale myślę, że lepiej byłoby z ziemniakami.
Kurczak wyszedł pyszny, trochę pikantny, przepis do powtórzenia.


przepis z The Georgian Feast  Darry Goldstein

Wychodzi 6 do 8 porcji

Składniki:
2 łyżki masła - ja użyłam oliwy wymieszanej z masłem
jeden kurczak, pocięty na 10 porcji - ja miałam 4 ćwiartki
4 średnie cebule, obrane i pokrojone
8 średnich pomidorów, obranych i pokrojonych - dałam 2 puszki
3 ząbki czosnku - zmiażdżone
około 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka, kolendra, estragon, bazylia, szczypiorek) - miałam natkę pietruszki
1/8 łyżeczki płatków chili
sól
świeżo mielony pieprz
Rozgrzać masło na dużej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Dodać cebulę, smażyć razem 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pomidory, dusić pod przykryciem około 30 minut.
Dodać czosnek, zioła, chili, pieprz i sól do smaku. Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Zostawić jeszcze na 5 minut przed podaniem na stół.
Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. Mmm :) To brzmi smakowicie. Uwielbiam eksperymentować w kuchni.
    A co to jest adżika? Nigdy się nie spotkałam z czymś takim

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro wstukam przepis w komentarzach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi interesująco :) a przepis na adżikę chętnie bym wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas na blogu pojawi się w czwartek według przepisu z tego samego źródła;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Od pobytu w Azerbejdżanie często bywam na stronie AZ Cookbook - jest tam jeszcze dużo przepisów do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. adżika to sos, który można kupić np w Gruzji. Jest pikantny, ale dodana 1 łyżeczka do czachobili smak zmienia diametralnie

    OdpowiedzUsuń