wtorek, 8 grudnia 2009

Gruzja: Adżika - różne wersje bez zdjęcia tym razem....

Ładnych kilka lat temu, kiedy moim żródłem inspiracji kulinarnych była lista dyskusyjna pl.rec.kuchnia, pojawił się tam wątek gruziński w postaci przepisów na adżikę i czachobili.

Poniżej przedstawiam kilka wersji adżiki z moich notatek.


Adżika

Wersja I  - tą wypróbowałam:

Składniki:
2.5 kg czerwonych pomidorów 
1 kg marchwi                
1 kg jabłek Antonówek lub innych byle kwaśnych                
1 kg papryki czerwonej                
300 gr czosnku                
2 ostre papryczki               
1 szklanka oleju                
1 szklanka cukru                
1 szklanka octu 9%                
3 łyzki soli
                
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, co potrzebują obrania, z papryki wyjąć nasiona. Po tym wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Masę warzywną gotować, mieszając co jakiź czas, na niedużym ogniu 2 godziny, po czym dodać sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze ok. 30 min.             Gotową Adżikę wykładac do czystych i wyparzonych słoików.

 
Wersja II:
autor Małgorzata Farynowska  data=25-10-2001

Składniki:

3 pietruszki albo pęczek natki
pęczek koperku
5 główek czosnku
3 cebule
duży korzeń chrzanu
4 słodkie papryki
1 strąk ostrej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
1 szklanka oleju
1 szklanka octtu 9%
2 łyżki przecieru pomidorowego

Warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać resztę składników,wymieszać, wstawić do lodówki w słoikach.

Wersja III:

Składniki:

1 kg pomidorów
1 kg słodkiej papryki
 1 kg marchwi
1 kg jabłek
1/2 kg czosnku
1/2 szklanki oleju
3 ostre papryki
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Pomidory,paprykę, marchew i jabłka przepuścić przez maszynkę do mięsa. Gotować około 1,5 godziny, do uzyskania gęstej masy.Dodać olej, sól, cukier, zmiażdżony czosnek,zmieloną, lub przetartą ostrą paprykę, gotować jeszcze 30 minut. Aby polepszyć smak adżiki, można dodać trochę zmielonych orzechów włoskich.

3 komentarze:

  1. Wersja abchazka:

    http://kulinarki.blogspot.com

    Pozdrawiam
    qd, sprawczyni zamieszania adzikowego na pl.rec kuchnia w 2001 roku...

    OdpowiedzUsuń
  2. http://kuking.net/my/viewtopic.php?p=1264356#1264356

    Jezeli czytasz po rosyjsku - stos przepisow na adziki :) do wyboru do koloru...

    I jak wyszlo czachobili?
    Pozdrawiam
    qd

    OdpowiedzUsuń
  3. ucierałem kiedyś adżikę pod nadzorem Gruzinki. Głównymi składnikami były świeże liście kolendry i czosnek,wychodziła z tego brunatno-czarna słona pasta.To,co można kupić u nas w sklepach ma bardzo podobny smak,ale jest czerwone i galaretowate.
    M.

    OdpowiedzUsuń