sobota, 5 grudnia 2009

Galaretka z sokiem z pomarańczy


Skórki pomarańczowe zużyłam i zostały mi same pomarańcze. Wycisnęłam sok - wyszło jakieś pół litra.
200 ml siup do nalewki, a reszta - na deserek.

Składniki:

1 opakowanie galaretki pomarańczowej
300 ml soku z pomarańczy
1 mała kremówka do ubijania (200ml)
1 łyżka cukru pudru
bezy do przybrania - najlepiej domowe


 

Galaretke rozpuścić w 200 ml wrzątku, dodać sok pomarańczowy - rozlać do naczyniek i zostawić do zastygnięcie.
Śmietankę ubić z cukrem, wyłożyć na galaretki, całość uwieńczyć bezą.

Smacznego :)







Kuchnia Świąteczna 2009 
 
dni kuchni wegetarianskiej

6 komentarzy:

  1. piękny kolor tych galaretek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie desery! Piszę się na jedną galaretkę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie galaretki z bezą brzmi bardzo intrygująco! I wygląda nie mniej ciekawie;)
    Ahh, zjadłabym z wielką chęcią;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam taki minimalizm w szklaneczkach
    zawsze wygląda pięknie
    i nie mogę nie wspomniec o kolorze,
    który jest absolutnie śliczny

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Cię :)
    Trafiła, tu przez linkin Asiejki i przywiatły mnie takie ładne zdjecia galaretki!Wygląda prześlicznie, na tej drewnianej półce (?), w prostych naczyniach, z zawijasem bezowym. W ogóle w zyciu nie połączyłabym tych dwóch skąłdników, bezy i galaretki! Ale brzmi ciekawie, do zapamiętania.
    pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  6. beza na wierzchu wygląda imponująco:)

    OdpowiedzUsuń