sobota, 19 grudnia 2009

Domowy Baileys


Domowy Baileys robiłam już kilka razy z różnych przepisów.
Ten jednak rzeczywiście smakuje jak oryginalny...
Przepis od Asi z Kwestii Smaku.

Domowy likier Baileys

gotowy w 5 minut

Składniki:

2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 g słodzonego mleka skondensowanego
250 ml Brandy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
160 ml świeżej śmietanki kremówki 30%




Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszać z pozostałymi składnikami: mlekiem skondensowanym, brandy, ekstraktem z wanilii, śmietanką kremówką. Dokładnie schłodzić. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce. Likier podawać dobrze schłodzony, koniecznie z kostkami lodu.

Smacznego :)



Kuchnia Świąteczna 2009
Czas na kawe...

8 komentarzy:

  1. Znamy wersję na wódce. Chętnie wypróbujemy rówież i taką na brandy, bo robiliśmy na niej ajerkoniak i wyszedł fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też znam wersję na wódce, znaczy się na spirytusie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest idealny prezent da mnie - baileysomaniaczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tez mnie kusilo ostatnio na taki domowy baily :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że można go tak szybko zrobić, bo ja na swój czekałam kilka tygodni :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :)) i ja się wpraszam na kieliszeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Masakrycznie przepyszny, zrobiłam z litra brandy i wszystko zniknęło po jednej nocy ze znajomymi:D

    OdpowiedzUsuń
  8. dzięki za przepis właśnie nad czymś takim myślałam

    OdpowiedzUsuń