poniedziałek, 6 lipca 2009

Kurczak pieczony w krakersach, czyli w kuchni z Nigellą



Przepis znaleziony przypadkiem, przy okazji szukania czegoś innego w sieci.
Ciekawa propozycja, chociaż osobiście doprawiłabym go bardziej.

Składniki:

filet z kurczaka
maślanka
krakersy
tłuszcz do pieczenia

Filet kroimy w podłużne paski, zalewamy maślanką na 2 godziny.
Krakersy kruszymy na drobno - można to nawet rozetrzeć w rękach.
Filety oblepiamy krakersami, układamy w płaskim naczyniu posmarowanym tłuszczem, pieczemy w temperaturze 200 stopni C, aż będzie dobre. pod koniec pieczenia można położyć kilka plasterków masła na wierzchu.

W jednej kuchni z N. Lawson

4 komentarze:

  1. widziałam już gdzieś ten przepis
    ciekawa jestem smaku
    na pewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuba mial podobny ale z paluszkami :))) A ja bym sprobowala i tak i tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam kilka razy, ale trochę inaczej, tzn. zalewałam nie maślanką a jogurtem naturalnym i nie piekłam, a smażyłam na patelni. Zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny, taki delikatny i miękki w środku, a pikantny z zewnątrz.

    OdpowiedzUsuń