W tym tygodniu gospodarzem był Mich.
Bułeczki wyszły malutkie i ciężkie, rodzina je oprotestowała...
Mi smakowały z serem, pewnie najlepsze byłyby z pleśniowym, ale akurat wyszedł...
Bułki z figami
składniki na 12 sztuk
10 dag suszonych fig
1 2/5 szklanki wody
3 dag drożdży
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
łyżeczka soli
jajko do posmarowania
ewentualnie mak lub sezam do posypania
Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37 stopni C).
Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem i piec około 22-25 minut.
Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem i piec około 22-25 minut.
![[baner+weekendowa+facio+36.jpg]](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWr6jIPXCF6Buv_kNuPDu9clETXZpsNDbpnDOw4kuAH720SdUyOla1ae9bUMJqfFdr-PHKdisO1Ncv-2UR_anQC8fnlHWvlY0iHOsfSxWpv1UHz8MXOplOeXzHd5U5vIMZDBNEs2JWQpA/s1600/baner+weekendowa+facio+36.jpg)
Joanno ,czyli musiałaś sama zjeść te wszystkie ślicznie bułki?
OdpowiedzUsuńno połowę... ;))
OdpowiedzUsuńZawitałam chyba po raz pierwszy... :)
OdpowiedzUsuńGratuluję pięknego i udanego wypieku. :)