poniedziałek, 7 marca 2016

Simit - czyli Marcowa Piekarnia



I kolejny wypiek z Piekarni Amber :)

Tym razem bułeczki-bajgle po turecku.
Pyszne i chrupiące jeszcze lekko ciepłe.

Przepis Moniki z bloga Gotuje, bo lubi cytuję za Amber:

Simit
  • 20 g świeżych drożdży
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki - pół na pół orkiszowej i pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki melasy kokosowej
Drożdże rozrobić z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną wody. Poczekać, aż zaczną rosnąć.
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!
 

 Simit na blogach:

      Dziękuję za wspólne pieczenie :)




      10 komentarzy:

      1. Wyglądają fantastycznie!
        Bardzo się cieszę, że z nami piekłaś.
        Pozdrawiam i zapraszam Cię do wspólnego pieczenia w kwietniu.

        OdpowiedzUsuń
      2. Wyglądają na bardzo chrupiące, pięknie wyszły!

        OdpowiedzUsuń
      3. Widzę, że nie tylko ja upychałam swoje na blasze:) .... cudowne są:) ... dziękuję za wspólne pieczenie:)

        OdpowiedzUsuń
      4. jakie fajne! dzięki za wspólne pieczenie i do zobaczenia za miesiąc:)

        OdpowiedzUsuń
      5. Idealnie upieczone!
        Do następnego :)

        OdpowiedzUsuń
      6. Uroczo prezentują się bajgle razem, widać, że pięknie urosły i każdy szukał sobie miejsca na blaszce:-). Dziękuję za pyszne marcowe wypiekanie.

        OdpowiedzUsuń
      7. Cudownie puszysty środek!
        Dziękuję za wspólne wypiekanie.

        OdpowiedzUsuń
      8. Wspaniale wypieczone, dziękuję za marcowe wypiekanie!

        OdpowiedzUsuń
      9. W sumie patrząc na skład i wykonanie nie jest to skomplikowane, a wygląda bardzo apetycznie. :)

        OdpowiedzUsuń