poniedziałek, 18 lutego 2013

Oczy carycy



Zobaczyłam ciasto pod tą nazwą u Agi - musiałam zrobić :)

Na zdjęciu wyglądało przepięknie i apetycznie.

 Przepis cytuję za autorką:

Oczy carycy


Ciasto białe:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki  oleju

Ciasto brązowe:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 czerwone galaretki
krem do karpatki - ja miałam z torebki
3/4 szklanki mocnej kawy
Ciasto białe:
Białka ubić na sztywno z cukrem.Dodać pozostałe składniki.

Ciasto brązowe:
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej.
Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto.Wymieszać widelcem(przeciągnąć).
Piec 30 min.
2 galaretki rozpuścić 1 1/2 litra wrzątku. Ostudzić.
Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu (albo zrobić samemu według własnego przepisu).

Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki. Na jednym położyć krem karpatkowy.  Na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą czerwoną galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu.
Przykryć drugim plackiem.
Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Przez nazwę tego ciasta będę cały wieczór nucić "Stój Katarzyno! Koronę Carów
    Sen taki jak ten może Ci z głowy zdjąć!"
    tj. "Sen Katarzyny" Jacka Kaczmarskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa nazwa i ciasto z pewnością pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie się nazwa podoba :). fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam na pierwsze polskie profesjonalne forum kulinarne w Wielkiej Brytanii :) Stwórzmy miejsce gdzie będziemy się dzielili naszymi doświadczeniami kulinarnymi w UK :)

    Adres forum http://kulinarnie.forumup.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. ahh ostatnio robiłam <3 pyszności! mam sposób aby zdobyć sprzęty kuchenne oraz wiele innych, wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymieniać na co tylko się podoba; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę polecam każdemu ;)) Może nazwa jest średnia, ale wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam to ciasto ale pod nazwą oczy Adama, zupełnie nie wiem czemu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis, serdecznie wszysktim polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nice http://thelandofhacks.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy aby ono nie zaszkodzi ? przecież to z Rosji - Car nas nienawidził - To tylko żart - pyszne ciastko nie ma co kaprysić -

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapowiada się przepysznie :) W jakiej temperaturze piec ciasto? Z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  12. Podane w ten sposób prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń