wtorek, 12 lutego 2013

Bajaderki


Składniki: 
 ok 600 g resztek ciasta - u mnie 5 pączków, resztki keksu i pierniki świąteczne.
2 łyżki mleka
2 łyżki powideł śliwkowych
60 g miękkiego masła
2 łyżki kremu czekoladowo–orzechowego
2 czubate łyżki kakao
3 łyżki rumu


Ponadto: 
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
wiórki, migdały, orzechy do posypania


Wykonanie:
Ciasta zmielić w maszynce do mięsa.
Do okruchów dodać resztę składników. 
Wymieszać, najlepiej mikserem. 
Jeśli masa będzie za gęsta, dodać więcej mleka.

Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Dobrze schłodzić - najlepiej przez noc.

Czekoladę  z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. 
Zimne kulki zanurzać w czekoladzie.
Posypać wiórkami kokosowymi, migdałami lub orzechami.
Schłodzić.
Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zrobić bajaderki! Ale zwykle nie zostaje mi ciasto, więc będę musiała upiec jakieś specjalnie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. to najlepiej jakieś czekoladowe, albo drożdżowe...

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Świetnie wyglądają. pychotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne! Koniecznie muszę kiedyś takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak małe czekoladowe kuleczki ;)

    OdpowiedzUsuń