niedziela, 30 grudnia 2012

Ciasto czekoladowo bananowe


Ciasto znalazłam na blogu Magia w kuchni.
Zaniepokojona brakiem cukru w przepisie powędrowałam do oryginału na blogu Na Miotle.

Ciasto wilgotne, ciemne, u nas podane na ciepło z lodami.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 zmiksowane banany (małe)
1 jajko
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki kremówki
1 łyżka rumu


W wysokim naczyniu miksujemy blenderem banany. Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki – jajko, mleko, wodę, olej, wanilię. W dużej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, cynamon, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Do sypkich składników wlewamy płynne. Mieszamy ciasto łyżką i wylewamy do formy. 

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
 

Na parze rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną i rumem.

Gdy ciasto ostygnie smarujemy jego wierzch masą czekoladową.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Świetne:) Wilgotne i pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekoladowe ciasto zjadane na ciepło smakuje cudnie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ciacho, bardzo lubię połączenie czekolady z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż chce się zatopić widelczyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ładnie tak czarno biało :)))
    Szczęśliwego Nowego 2013 Roku

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zachęcająco :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super ;) uwielbiam jeżeli w ciescie znajduje się banan lub jego czesci ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. czekolada i banan to dobre połączenie, w japoni mówią na to chocobanana

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo proszę jakie fajne pojecie :D dzięki pomidorówka może się kiedyś przyda :P

    OdpowiedzUsuń