sobota, 8 września 2012

Prosty pszenny chleb na kanapki


Zobaczyłam go u Gosi i musiałam upiec....

Trochę zmodyfikowałam i wyszedł szybki, miękki i bardzo puszysty chleb z chrupiącą skórką.



Składniki:
  • 320g letniej wody
  • 30g miodu - u mnie gryczany - daje taki leciutki smaczek :)
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 30g miękkiego masła
  • 490g mąki pszennej 650
  • 35g mleka w proszku


Wszystkie składniki połączyć razem.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba, to dodać nieco więcej mąki lub wody. 
Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 do godzin do wyrośnięcia.

Ja wyrabiałam jak zwykle w maszynie do chleba:
Na dno wlałam wodę z miodem, dodałam sól, mleko w proszku, masło, na wierzch mąkę i na koniec drożdże.

Po upływie czasu z ciasta uformować podłużny bochenek ( może być okrągły-wedle uznania) i umieść w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 50 -60 minut do napuszenia.
Przed pieczeniem wierzch naciąć kilka razy ostrym nożem.
W momencie wkładania chleba na dno piekarnika wlewam pół szklanki wody.
Piec przez 30 minut w opadającej temperaturze (10 minut - 230*C, 10 minut 220*C, 10 minut 210*C).

Smacznego :) 

Chleb został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".






5 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda znakomicie, pięknie wyrośnięty, z masełkiem idealny !

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie często babcia robiła własny chleb, a do tego jakaś sałatka - kolacja jak marzenie. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, to polecam sałatkę gyros,a niżej link do strony, gdzie wszystko jest super wyjaśnione. Ja często korzystam z tego przepisu , w różnych wersjach- staram się go modyfikować, zależnie od tego na co mam ochotę:

    http://salatkagyros.pl/salatka-gyros-z-makaronem/

    OdpowiedzUsuń
  3. tą kromkę z masłem to porywam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ona (ta kromka) ze Smakowitą ....

    OdpowiedzUsuń