sobota, 7 lipca 2012

Zupa krem z pieczonych pomidorów


Od czasu do czasu, po przejrzeniu papierów, nachodzi mi ochota na sprawdzenie przepisów umieszczonych w gazetkach sklepowych, tzn. takich, które mają na celu promocję towarów tego sklepu. Tym razem w oko wpadła mi zupa krem z pomidorów,  bo pomidorówki jako takiej dawno nie jadłam, a akurat miałam dzień eksperymentów kulinarnych ;)
Przepis pochodzi z gazetki marketu ASDA, wielkanocnej edycji ;)
Sama zupa jest w smaku inna niż tradycyjna pomidorówka, ma fajną odrobinkę pikanterii i z talerza znika w oka mgnieniu :) Polecam!

Składniki
  • 1kg pomidorów "z gałązką" 
  • 1 duża lub 2 małe czerwone papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ziemniak (wg przepisu 175g. wyszedł mi jeden średni + 1 mały ;))
  • 1 warzywna kostka rosołowa 
  • 4 łyżki stołowe ketchupu
  • 4 łyżki stołowe słodkiego sosu chilli (ja dałam 3, bo nie lubię zbyt ostrych dań)
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego



Sposób przyrządzenia


  1. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w ćwiartki, cebulę pokroić w łódeczki/ósemki.
  2. Piekarnik nagrzać na 200C/180C z nawiewem lub na 6 w piekarnikach "stopniowych" :)
  3. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i przepołowić. Ja usunęłam również tą twardą część pomidora. 
  4. Połówki pomidora rozłożyć na blasze wnętrzem do góry, paprykę rozłożyć skórką do góry, wyłożyć również cebulę. 
  5. "Opędzlować" pomidory i cebulę oliwą (ja po prostu je ochlapałam ;))
  6. Wstawić blachę z warzywami do piekarnika, na 50 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, a niektóre zbrązowieją na krawędziach.
  7. W międzyczasie, oczekując na pieczone warzywa, obrać ziemniaka, zalać 500ml wody, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować, po zagotowaniu wody trzymać na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z palnika.
  8. Wyjąć warzywa z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną
  9. Spróbować obrać paprykę ze skórki - mi poszło to średnio :P
  10. Bulion z ziemniakami umieścić w większym naczyniu, dodać do nich warzywa z blachy. Zmiksować blenderem na gładko.
  11. Dodać ketchup, sos chilli i ocet balsamiczny. Wymieszać.
  12. Podgrzać. 
  13. Podawać w miseczkach i/lub kubkach.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. pieczone warzywa mają zupełnie inny smak. taki wakacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm nigdy nie jadłam i chyba skuszę się. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ostatnim czasem to samo na swoim blogu :) Twój krem wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do obierania papryki piekarnik nagrzany na 200 C może być zbyt zbyt zimny. Ja nastawiam na 240 a papryki ustawiam na kratce na górze piekarnika. I patrzę kiedy im się skórka "pobąbluje".

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm również nigdy nie jadłem ;) muszę sobie to kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam ten krem i polecam ;) smaczny jest ;)

    OdpowiedzUsuń