poniedziałek, 18 czerwca 2012

Śledzie po japońsku




  • 1 kg płatów śledziowych
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 2 świeże cebule
  • Ogórki pokroić w plastry, cebule posiekać. Paprykę pokroić.


    Zalewa

  • 3 szklanki wody
  • 0,75 szklanki oleju
  • 0,5 słoika koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 4,5 łyżki octu
  • 4,5 łyżki cukru
  • Składniki wymieszać, zalewę zagotować.

     

    Ciasto do ryb

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szkanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wegety
  • Ryby pokroić w kawałki, smażyć w przygotowanym cieście.


    W misce przekładać warstwami ogórki, paprykę, cebulę, ryby i zalewę. Zalewa winna być gorąca

    niedziela, 17 czerwca 2012

    Indyk z papryką - roladki



    Składniki

    • filet z piersi indyka ( 80 dkg)
    • papryka świeża (2 sztuki)
    • musztarda (1-2 łyżki)
    • koncentrat pomidorowy (1-2 łyżki)
    • czosnek - 1-2 ząbki
    • przyprawy


    Filet z indyka kroimy na kotlety i rozbijamy.
    Musztardę mieszamy z koncentratem pomidorowym, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
    Paprykę kroimy na paski - ok. 1 cm szerokości.
    Mięso smarujemy z jednej strony "sosem" musztardowo-pomidorowym, kładziemy 1-2 paski papryki i ciasno zawijamy. Można obwiązać sznurkiem/nicią jak zrazy.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawami (np. do pieczonego kurczaka) przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego pieca (190C - grzanie góra i dół, bez termoobiegu).
    Pieczemy 0.5 godziny, zdejmujemy pokrywę i dopiekamy jeszcze 15-20 minut.

    Smacznego!