sobota, 5 maja 2012

Zupa-krem marchewkowa z pomarańczami




Mój mąż zadeklarował, że zup nie lubi, ale może zjeść takowe w formie kremów. Żeby zrobić leczo kupiłam duży worek marchewek, a z racji ostatnich upodobań przekąskowych - owoców z jogurtem naturalnym - podczas dużych zakupów zakupiłam też dwa worki pomarańczy, które później okazały się trudne do przejedzenia w krótkim czasie :P

Nastąpił więc czas czyszczenia spiżarni :), postanowiłam zaszaleć i spróbować nowej kombinacji smakowej, marchwi z pomarańczą w wersji wytrawnej aka obiadowej. Wujek google podpowiedział mi jakie przyprawy będą się nadawać do takiego wydania obiadu, więc przystąpiłam do dzieła.


Składniki
4 marchewki
4 pomarańcze
cebula
kostka rosołowa/bulion
imbir, sól, pieprz, curry, chilli
masło

Sposób przyrządzenia
Cebulę pokroić w pióra, marchewki w plastry, pomarańcze w kostkę (lub podzielić na cząstki i pociachać cząstki). Cebulę poddusić na maśle, dodać marchewkę, poddusić, dodać pomarańcze. Dolać nieco wody (+kostkę)/bulionu wg uznania, gotować do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować blenderem. Dosolić, przyprawić wg uznania wymienionymi przyprawami. Podawać z kleksem gęstej śmietany i grzankami lub prażonymi pestkami dyni. Smacznego!

Zupa wychodzi ostra i kwaskowata (przez pomarańcze), ale nam bardzo przypadła do gustu, sycąca i rozgrzewająca, a to akurat się przydało, bo początek maja na wyspach nie był tak ciepły jak w Polsce ;)

Zdjęcie słabej jakości, bo aparat nadal czeka na nowy obiektyw. :(

2 komentarze:

  1. Podoba mi się połączenie marchwi i pomarańczy.Świetna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie zapowiada się Twoja zupa:) Ja często przygotowuję zupy krem. Moją pierwszą zupą krem była była zupa krem marchewkowo groszkowa

    OdpowiedzUsuń