wtorek, 15 listopada 2011

Zupa szczawiowa Babci Tereni


Przedstawiam kolejną  propozycję w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Takiej zupy nie jadłam nigdzie indziej....
Nigdy wcześniej...
Pierwszy raz zjadłam ją w czasie wakacji u mojej Teściowej - wtedy ze świeżego szczawiu.....
Do tej pory nie lubiłam szczawiowej, ta jest całkiem inna...


Składniki:
3 słoiczki szczawiu (wielkości słoiczka dżemu)
2 litry wody
3 łyżki masła
6 jajek
200 ml słodkiej śmietanki
sól, cukier

Szczaw przelać do garnka, dodać wodę i masło, zagotować.
Posolić, pocukrzyć - zupa jest słodko kwaśna.
Postawić na małym gazie.


Jajka roztrzepać, przez durszlak z dużymi dziurami przelać do gotującej się zupy.
Chwilę pogotować, doprawić do smaku, zestawić z ognia.
Delikatnie wlać śmietankę cały czas mieszając.
Smacznego:) 
Gotujemy po polsku!

2 komentarze:

  1. Ja też w żadnym innym kraju nie spotkałam się ze szczawiową :) I dobrze - to takie nasze dobro narodowe :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję kwaśną śmietanę zamiast słodkiej

    OdpowiedzUsuń