środa, 27 października 2010

Zupa kalafiorowa Jamiego Oliviera


Też wypatrzyłam tą zupę w ostatniej GW.
Ale skoro Iv była pierwsza - cytuję za nią :)

Zupa kalafiorowo-serowa
8 porcji
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
800g kalafiora
200g sera cheddar - dałam zwykły edamski
1800ml rozrzedzonego bulionu drobiowego lub warzywnego (Jamie podaje 2 kostki bulionowe na 1,8l wody)
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy angielskiej
opcjonalnie: gałka muszkatołowa, smażony boczek - u mnie wędzona słoninka

Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. Selera pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Kalafiora pokrój na 1,5cm plastry.

Duży rondel postaw na dużym ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane warzywa, wymieszaj. Duś około 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.

Zetrzyj ser do miski i odłóż na później.

Warzywa zalej bulionem, całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem. Zdejmij z ognia. Przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ser i musztardę. Zmiksuj zupę, przelej do miseczek, a na wierzch, jeśli chcesz, zetrzyj gałkę muszkatołową lub posyp lekko podsmażonym chrupiącym boczkiem
Smacznego:)


rok temu na blogu:



4 komentarze:

  1. Znam tę pyszną zupkę.Koniecznie trzeba ją ugotować.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ma ładniutki kolorek ta zupka. Lubię kalafiorki,więc zupka mi już smakuje:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż za wspaniała zupa!
    niebywale gęsta. i rewelacyjnie zestawione smaki ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze się troszkę boję kalafiora ale skoro Jamie poleca.. i jakim cudem nie mam tej wyborczej?:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń