piątek, 8 października 2010

Placek świętego Bernarda


Pyszny, prosty placek ze śliwkami - znaleziony u Flosso.

Składniki:
5 jajek
tyle mąki, masła i cukru ile zaważą jajka ( u mnie 340 g)
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg śliwek
3 dag cukru  (gruby kryształ)
otarta skórka z cytryny
Sposób wykonania:
Masło utrzeć, dodając cukier, po jednym żółtku, otartą skórkę z cytryny i sól. Z białek ubić na pianę i dodawać je do masy po łyżce na przemian z mąką. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem (ja wyłożyłam papierem)  i posypaną mąką.  Umyte śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Każdą  połówkę owocu naciąć i układać rzędami na powierzchni ciasta (skórką do spodu). Posypać cukrem kryształem. Ja nie pytając o zdanie św. Bernarda posypałam dodatkowo niewielką ilością kruszonki :) Wstawić do nagrzanego piekarnika (180oC). Upiec na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z pokrojoną wanilią i pokroić w kwadraty.

Smacznego!




rok temu na blogu:



7 komentarzy:

  1. zjadłabym kawałeczek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wyglada, tez bym nie odmowila takiej pysznosci na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, ciekawy odmierzacz mąki... tyle ile jaj, tyle mąkcznego puchu. fajne ;]
    a placuszek wyszedł niezwykle apetycznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda to ciasto:) Placek ze śliwkami to wspaniała jesienna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! A śliwki pasują do herbaty, kawy ,mleka...

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że przepis się spodobał a placek smakował. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń