niedziela, 17 października 2010

Grzyby zapiekane pod ziemniaczaną pierzynką


Odrabianie zaległości....

Składniki:
500-800g grzybów
1 cebula
200ml śmietanki
2 łyżki masła

1 kg ziemniaków
1 żółtko
100g żółtego sera
3/4 szklanki śmietany (180g)
60g masła

Grzyby oczyścić, obgotować we wrzątku z cebulą przez 5 minut, odcedzić. Cebulę wyrzucić. Podsmażyć grzyby na maśle, dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować. Rozgnieść na pure, dodać masło, mleko, ser, żółtko, dobrze ubić.
Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć grzyby, nakryć je ziemniakami, równo je rozsmarować. Można posypać łyżką parmezanu. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :)




rok temu na blogu:




4 komentarze:

  1. Ależ to musi smakować świetnie! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... chetnie bym zjadla, bo zapowiada sie smakowite jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, ja też bym zjadła. Moje ostatnie grzyby, pyszne rydze z patelni, jadłam przedwczoraj i to jest zdecydowanie za długo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi tu zapachniało. Smakowitości.

    OdpowiedzUsuń