środa, 6 października 2010

Grzyby marynowane



W tym roku dostałam 2 wiaderka grzybów - można trochę poszaleć...

Składniki

na 1,5 kg grzybów: 
1 łyżka soli, 
1 litr wody do obgotowania grzybów 
1 cebula

ZALEWA :
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki soli,
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziarenek ziela angielskie,
kilka liści laurowych,
pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik.
Grzyby oczyścić,  wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować 15 minut, osączyć na sicie.
Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, dodać liść laurowy, 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
Ostudzić, włożyć do słoików, wypełniając słoiki do 3/4 wysokości.
Ocet zagotować z solą i cukrem.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby, tak aby je zakryć.
Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy około 20 minut.
Smacznego :)

 

5 komentarzy:

  1. Lubię marynowane grzybki!
    Moja mama w tym roku sporo ich zrobiła:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem wielką miłośniczką takich grzybków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. marynowane grzybki to ja kocham nad życie. obie nieco ostrzejszą zalewę. niestety został mi tylko jeden słoik (jakoś nie mogłam się opanować i pozostałe 7 już przejadłam)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tydzien temu zrobilam grzybki marynowane i po jakim czasie mozna sprobowac,bo juz nie moge sie doczekac :-)

    OdpowiedzUsuń