wtorek, 14 września 2010

Zupa grzybowa z ziemniakami



Pyszna jesienna rozgrzewająca zupa.


Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg leśnych grzybów
1 cebula
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 łyżki mąki
200 ml śmietanki

Ziemniaki obrać i pokroić drobno. Grzyby oczyścić,  pokroić, obgotować. Cebulę posiekać drobno.
Ziemniaki ugotować, cebulę podsmażyć na maśle, wrzucić do ziemniaków. Dodać grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Pogotować razem jeszcze 5 minut, dodać natkę i mąkę rozbełtaną ze śmietanką, zagotować.
smacznego :)




Rok temu przygotwaliśmy kilka słoików z ratatouille:




5 komentarzy:

  1. Jeszcze grzybowej nie jadlam w tym sezonie ... a ta tak ladnie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  2. I tutaj grzybowa!
    chyba też ugotuję, bo takich pyszności nie przepuszczam!

    OdpowiedzUsuń
  3. grzybowa ze swiezych grzybkow jest najsmaczniejsza:) Twoja zupka wyglada bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja potrzebuje na rozgrzanie takiej własnie zupki:)
    Pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. grzybowej z ziemniakami to ja chyba jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń