piątek, 10 września 2010

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami


Przepis od niezawodnej Dorotus.
Pyszne, mięciutkie drożdżówki - w sam raz na śniadanie do szkoły :)
Przepis cytuję za Dorotus:


Składniki na 12 - 15 bułeczek:
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
  • 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej
Nadzienie:
  • 200 g jagód (mogą być mrożone)
  • 150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może byż również ricotta
  • 2 łyżki miodu
  • 2 - 3 łyżki cukru waniliowego
Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.
Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać  jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.
Metoda dla maszynistów:
W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego :)

 

Rok temu jedliśmy serbskie kiflice:


6 komentarzy:

  1. jakie cudne drozdzoweczki:) wygladaja przepysznie:)
    przydalaby mie sie choc jedna na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, te drożdżówki są cudowne! Wiem, bo też je piekłam w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotki!:)
    Śliczna, kawowa skórka na Twoim blogu jest.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję wszystkim :)
    Drożdżówki już dawno zostały tylko wspomnieniem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, one sa piekne i przepyszne! Jeszcze pamiętam ich smak.
    Pięknie u Ciebie wyglądają Joasiu:)

    OdpowiedzUsuń