piątek, 17 września 2010

Balig Bughlamasi - ryba duszona z warzywami



Przepis znalazłam na blogu AZ cookbook.
Wyszła szybka i pyszna potrawa.


Składniki:

600g filetów rybnych
2 filiżanki obranych i posiekanych pomidorów
1 zielona papryka, pokrojona dość drobno
1 kawałek selera, posiekany (1/2 filiżanki)
½ kubka posiekanej natki
2 liście laurowe
1 mała cytryna, pokrojona na plasterki
4 łyżki masła
sól i pieprz do smaku


Na dnie szerokiego garnka ułożyć kawałki ryby, posolić i popieprzyć. 
Nakryć warstwę ryby warstwą posiekanych pomidorów, 
Na rybę nałożyć warstwę pomidorów, warstwę zielonej papryki, selerów i natki pietruszki. Włożyć liście laurowe, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.. 
Pokropić całość masłem.
Nakryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień, poddusić na maleńkim gazie przez około 30 minut.
Smacznego :)













rok temu słoiczkowaliśmy sos pomidorowy do pizzy:

 


i jedliśmy łazanki z brokułami:




5 komentarzy:

  1. Co prawda nie przepadam za rybami ale ten przepis mi się podoba.Napewno go kiedyś wypróbuję.
    Samanta

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie zapowiada sie smacznie:) rybka i warzywa uduszone razem to zdrowe i na pewno pyszne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł! bardzo lubię ryby, więc wypróbuję kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam chęć na taką rybkę i to bardzo :)))

    OdpowiedzUsuń