piątek, 27 sierpnia 2010

Bezy - najlepsze !!


Najpierw zobaczyłam je u Ali, potem u Tatter. A oryginał podała Tudik z forum CinCin ...
Akurat miałam białka w lodówce, zrobiłam.
Pyszne, najlepsze - bez kryształków cukru, twarde i zwarte.


Przepis cytuję za Tatter:


Bezy Tudik

230g białek
450g drobnego cukru

Piec rozgrzewam do 140C.

W rondlu zagotowuje wode i stawiam na nim miske z bialkami. Dodaje cukier i mieszajac podgrzewam mase, az cukier sie calkowicie rozpusci. Nastepnie ustawiam miske z masa na stole i ubijam az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Bezowa mase przekladam do rekawa cukierniczego i wyciskam male bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Wsuwam blache do pieca i natychmiast zmiejszam temperature do 100C. Susze bezy przez 3 godziny.
Smacznego :)


A bezy pasują do różnych deserów:








6 komentarzy:

  1. jak tak sobie patrzę i czytam, że najlepsze, to mam ochotę pochrupac te słodkości

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tak sobie patrzę na ich ilość i kształty to mam wrażenie, że ktoś tu te bezy bardzo kocha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo... i od razu propozycje, jak takie cudeńka wykorzystać. uwielbiam beziki ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusicie i kusicie i sama nie wiem czy się zabrać za te bezy, czy może za makaroniki.

    OdpowiedzUsuń