wtorek, 27 kwietnia 2010

Weekendowa Piekarnia po Godzinach - 40% zytni z kminkiem


Czekałam na kolejne zadanie w WPpG...
No i jest - pyszny chlebek pachnący kminkiem - do powtórzenia nie raz..


40% żytni z kminkiem

Zaczyn:
400g mąki żytniej razowej (lub średniej)
332g wody
20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)

Ciasto chlebowe:
600g mąki pszennej chlebowej wysokoglutenowej  - użyłam zwykłej 650 wymieszanej z Manitobą (200g)
348g wody
2 1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka soli
12g świeżych drożdży lub 1 łyżka instant
plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki - dałam całość...



Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16g w 21C.
Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydratację i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min. Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia 1 godz.
Podzielić i ukształtować dwa bochenki.
Zostawić znów do wyrośnięcia 50-60 min w 25-28C.
Naciąć i wsadzić do pieca (na kamień) 240C na 15 min, potem temp. obniżyć do 230C i piec kolejne 20-25 min.

Przepis oczywiście od Mistrza Hamelmana.




 

6 komentarzy:

  1. piękne jako bochenki ,a wnętrze to wręcz cudne

    OdpowiedzUsuń
  2. o piękny! Joanno jaki miąższ!!!! Zazdrosna jestem bo mój zakwas ususzony jeszcze po przeprowadzce ale dzisiaj go zaktywuję w końcu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że go nie zauważyłam wcześniej.
    Nie miałam koncepcji, co upiec w weekend.
    Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i smakowite bochenki! BArdzo mi się podobają:)

    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam chlebek używajac do tego tylko drożdzy. Super wyszedł :) Zakwas nie jest do konca potrzebny

    OdpowiedzUsuń