środa, 28 kwietnia 2010

Sernik nowojorski Jamiego Oliviera


Sernik pyszny, orzeźwiający, z leciutką kokosową pierzynką.
Mój wyszedł trochę ciężki - użyłam twarogu z "kiełbaski", który mocno osuszony. 
Sernik znalazłam u Ireny i Andrzeja. Razem z nimi piekły Majana i Anita.

SKŁADNIKI: 
Na spód: 
350 g ciasteczek degistive, 
120 g rozpuszczonego masła. 

Masa: 
900 g serka kremowego (lekkiego, niskotłuszczowego), 
150 g cukru pudru, 
5 jajek, 
125 ml soku z limonek (około 6 limonek), 
skórka starta z 1 limonki. 

Beza: 3 białka, 
110 g cukru pudru, 
40g wiórków kokosowych.

SPOSÓB WYKONANIA: 
Ciastka rozdrobnić: zetrzeć na tarce lub zmiksować i wymieszać z masłem. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. Na czas przygotowywania masy, tortownicę włożyć do lodówki. Ser wraz z cukrem utrzeć na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, a na końcu wlać sok z limonek. Wymieszać do połączenia składników. Przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160C przez około 45 - 55 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do przestudzenia. W tym czasie podkręcić temperaturę w piekarniku do 220C i przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie gęsta i szklista. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Przygotowaną bezę nakładać na sernik i rozsmarować spodem łyżki, aż do krawędzi formy. Beza ma pokryć całą masę serową i powinna mieć około 2cm grubości. Powierzchnię bezy można zrobić nierówną, z dolinami i górkami;-) Po wyłożeniu bezy ponownie wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 220C, na około 5 minut albo do czasu kiedy beza zacznie brązowieć. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać skórką z limonki.
Smacznego :)





A rok temu na naszym blogu:




9 komentarzy:

  1. piękny serniczek, bardzo lubię kokosowe smaki więc by mi na pewno smakował...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie prezentuje się w formie serca.

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no jak romantycznie z tym serduszkiem;-)
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i pewnie smakuje wspaniale! Widziałam go już u Majany, i już wtedy miałam na niego ochotę, ale ten wpis to już "kropka nad i"!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekny serniczek upiekłaś!Prawda,ze jest pyszny? Mniam, aż slinka cieknie na widok Twojego :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! Bardzo mi sie podoba forma serduszka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik jak marzenie... zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie ci się upiekł, ach..
    takie serce sernikowe to jest coś!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję ...
    To był jeden z lepszych serników, rzeczywiście :)

    OdpowiedzUsuń