czwartek, 15 kwietnia 2010

Moqueca - brazylijska potrawka rybna

 Przepis pochodzi trochę stąd i trochę stąd

Wyszła pyszna i przypadkiem (zamiast słodkiej papryki dodałam ostrą) bardzo ostra potrawka rybno paprykowa.

Składniki:

  • 1/2kg filetów z białej ryby - u mnie morszczuk
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki soku z cytryny albo z limonki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz - u mnie kolorowy
  • oliwa
  • 1 kubek posiekanej dymki albo 1 średnia cebula posiekana albo pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka słodkiej papryki (węgierskiej)
  • 1duży pęczek kolendry - dałam pęczek natki
  • 200 ml mleka kokosowego

Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem, polać sokiem z cytryny i odstawić. 

W dużym płaskim naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulę i zeszklić, dodać posiekaną paprykę, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką, lekko poddusić, dodać natkę.
Dodać pomidory w zalewie, wymieszać.
Odłożyć połowę warzyw na talerz, ułożyć warstwę ryby, nakryć warzywami z talerza, polać mlekiem kokosowym, nakryć i gotować na maleńkim gazie 15-20 minut.
Podawać z ryżem albo bagietką.
Smacznego :)





Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz