poniedziałek, 8 marca 2010

Weekendowa Piekarnia #65 - Chleb na dwóch zakwasach


Gospodynią kolejnej Piekarni jest Margot.
Wybrała pyszny chlebek, u mnie wilgotny, z dużymi dziurami i wspaniałą skórką.



Chleb na dwóch zakwasach

Przepis Tatter


Zaczątek pszenny:


40 g białej pszennej mąki chlebowej
50 g wody
1 łyżka dojrzałego płynnego zakwasu


Zaczątek żytni:

40 g maki żytniej razowej
33 g wody
1 łyżeczka zakwasu żytniego




W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki zaczątków. Zakrywamy szczelnie i pozostawiamy na 12 godzin w cieplnym miejscu.( np. na noc)

Ciasto właściwe:

380 g białej pszennej maki chlebowej
40 g maki pszennej razowej
260 g wody
1/2 łyżki soli ( ja daje 1 lekko czubatą łyżeczkę soli)
zaczątek pszenny (bez jednej łyżki )
zaczątek żytni (bez jednej łyżeczki)


Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem soli. Gdy połączą się w niedbałą masę, szczelnie zakrywamy( ja po prostu wkładam miskę z ciastem do foliowej torebki) i zostawiamy na 45-60 min. (autoliza).
Później dodajemy sól i zagniatamy ciasto przez 6 minut.
Główna fermentacja trwa ok 2 1/2 godziny podczas której składamy ciasto dwukrotnie (w 50 minutowych odstępach).
Następnie formujemy kulę i wkładamy ją do kosza( kosz dla pewności można wyłożyć cienką ściereczką wysypaną mąką) , złączeniami w górę, tak zostawiamy na 2 - 2 1/1 godziny w temperaturze 22-23C.
Można również spowolnić ostateczna fermentacje umieszczając szczelnie zamknięty w foliowa torebkę chleb w lodowce...do 18 godzin w temp. 4C.
Chleb wykładamy na łopatę /deseczkę wysypaną mąką , można jeszcze chleb naciąć i delikatnie zsuwamy na rozgrzany kamień.
Pieczemy w piecu rozgrzanym do 240C, na kamieniu z parą...przez ok 35 minut.
Oczywiście kamień nie jest konieczny -chleb można piec na bardzo rozgrzanej blasze(stoi ona w piekarniku od początku nagrzewania piekarnika)

 



3 komentarze:

  1. dziury są rzeczywiście wielkie
    a skórka cudna.. już sobie wyobrażam jak musi fajnie chrupac

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaki bochenek i jak ładnie nacięty
    I dziury ma wielkie
    Bardzo ładnie się u Ciebie Joanno ten chleb prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale że piekłaś z nami, tym wspanialej że tak piękny bochenek upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń