sobota, 6 marca 2010

Wątróbki po gruzińsku


Mąż kolejny raz przyniósł do domu wątróbki..
Szukałam, szukałam, aż w końcu znalazłam !
Nowy przepis na wątróbkę (w nowej, marcowej Kuchni):

Składniki:
500g wątróbek drobiowych
1/2 łyżki maki
2 łyżki masła
100g pieczarek
1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
120ml czerwonego wytrawnego wina
1 twarde jabłko
cukier
pieprz
sól
kilka listków świeżej szałwi
1/2 pęczka natki pietruszki

Oczyszczone wątróbki oprószamy maką i obsmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy się zrumienią, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, wlewamy wino. Po paru minutach dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłko i szczyptę cukru. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut. Na koniec posypujemy posiekaną natka oraz szałwią. Pozostawiamy przez parę minut pod przykryciem i serwujemy.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. wątróbki trzeba lubic
    ja wciąż nie mogę się do nich przekonac,
    ale reszta domowników z chęcią..

    OdpowiedzUsuń
  2. Przylazłam, bo mowa o vontrupce. Biorę przepis i uciekam ;) Jakby mnie nie było ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, polecam :)
    Nowy sposób, bardzo smakowity...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż bardzo kocha wątróbki, zaznaczę sobie ten przepis do zrobienia jeśli można :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mężowie tak mają ;)
    Proszę bardzo Aniu :)

    OdpowiedzUsuń