niedziela, 28 lutego 2010

Wypiekaszka


Przepis mam z listy pl.rec.kuchnia sprzed 8 lat.
Przepis prosty, zaskakujący, kaszka robiona w ten sposób jest pyszna i dobrze wypieczona.

Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka kaszki manny
1 litr mleka


Przepis jest prosty: 2 całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.

Dodać kaszkę mannę, dobrze wymieszać.
W oryginale kaszkę wkładało się do dużej miski wysmarowanej masłem. My robimy ją w małych porcjach - wygodnych do jedzenia na jeden raz.
Kaszkę pieczemy w temperaturze 180C przez 20 minut.
W tym czasie gotujemy mleko.

I teraz najważniejszy moment: gorące mleko wlewamy powoli do miseczek z kaszką.
Mleko gotuje się w zetknięciu z gorącym ciastem i wsiąka. Kaszka rośnie i jest jej coraz więcej.



Można dolać więcej mleka, jeżeli chcemy mieć coś przypominającego zupę mleczną, ale ja wolę kaszkę tylko nasiąkniętą, nie pływającą.




Smacznego :)


Kulinarne Perły z Lamusa


Rozgrzewacze na zimową porę

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kaszkę manną, ale jeszcze nigdy nie jadłam jej w taki sposób. Na pewno spróbuję! Dziękuję za świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis , widziałam kiedyś takie babki z kasza manna co po upieczeniu zalewa się właśnie mlekiem , ale bałam się ,że mi się to nie uda , a taką kaszkę mogłabym zaryzykować

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam manną, muszę to wypróbować. :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie wypróbujcie - sama byłam zaskoczona za pierwszym razem...
    A dzieciom jak smakuje..

    OdpowiedzUsuń