poniedziałek, 15 lutego 2010

Pay de queso



Pyszny meksykański sernik - przepis znaleziony u Agnieszki.
Bardzo kremowy, bardzo mleczny, słodki wystarczająco - spodziewałam się, że będzie słodszy :)

Pay de queso

ok. 300g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" drobno pokruszonych w malakserze 250 g masła roztopionego
8 jajek
500g serka kremowego typu Philadelphia
500g gęstego serka homogenizowanego lub speise quark
1 duża puszka (411g) skondensowanego mleka niesłodzonego
1 duża puszka (533g) mleka skondensowanego słodzonego



Herbatniki wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy dociskając dnem i bokami szklanki.
Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do formy wyłożonej herbatnikami i owiniętej szczelnie z zewnątrz folią aluminiową (zapobiega to wytapianiu tluszczu i wylewaniu się go do piekarnika). Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia.

10 komentarzy:

  1. Wow, ale sernik! I znowu mleka skondensowane rządzą;-) Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Booooski sernik! WOW! Ślinka mi cieknie z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  3. aż bije ta kremowośc ze zdjęcia.
    uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sernik naprawdę robi wrażenie! Piękny jest i tyle!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mleczny - ale mnie ta fraza kusi. : D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakochałam się w nim :)


    Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. wow. joanno piękny i na pewno super smakuje, ma pewno zrobie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję :)
    Po ostatnich cheesecakach zaczynam tęsknić za "normalnym" polskim sernikiem...

    OdpowiedzUsuń