poniedziałek, 16 listopada 2009

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i makaronem z tortilli



Wszyscy robią zupę z dyni, zrobiłam i ja.
Zupa wyszła pyszna, kremowa, lekko pikantna, a tortilla świetnie się komponuje jako dodatek.

Składniki:

1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
2 duże cebule
5 średnich marchewek
kawałek czerwonej papryki
puszka mleczka kokosowego
masło, oliwa
chili, curry, szafran, sól
prażone pestki dyni i pokrojona tortilla jako dodatki

Dynię pokroić w grubą kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać.
Na mieszance oliwy i masła poddusić cebulkę, dodać marchewkę, paprykę, chwilę smażyć razem, dodać dynię, chwilę dusić razem, zalać wodą tak, żeby było przykryte. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Wszystko zmiksować, dolać mleczko, doprawić do smaku.





dni kuchni wegetarianskiej

6 komentarzy:

  1. Zupa napraaaawdę PYYYYCHA :D gorąco polecam - bardzo fajny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wszyscy robię zupę z dyni i kuszą
    zrobię i ja
    kiedyś (:
    a dynia czeka i czeka

    OdpowiedzUsuń
  3. ja właśnie zjadłam zupkę dyniową ale w wersji bardziej słodkiej, na mleku krowim z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa była pyszna, na pewno do powtórki :)

    OdpowiedzUsuń