piątek, 13 listopada 2009

Weekendowa Cukiernia #16 - Ciasto dyniowe z zurawina i orzechami



Zaproszenie do 16 Cukierni przygotowała Gosia.

Pierwszy z przepisów na ciasto przygotowałam z poślizgiem.
Ciasto wyszło wilgotne, ale na wierzchu miałam skorupkę z nierozpuszczonego cukru (użyłam oryginalnych proporcji)...

Ciasto dyniowe z żurawiną i orzechami
  • 240 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 200 g świeżych owoców żurawiny (mogą być również suszone)
  • 120 g grubo posiekanych orzechów pekan - ja dałam włoskie
  • 2 jajka
  • 250 g püree dyniowego *
  • 90 ml oleju
  • 200 g maki pszennej (typ 405) - dałam 450
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
Masło rozpuścić na patelni,dodać cukier i podgrzewać,aż się cukier względnie rozpuści,następnie dodać żurawinę i orzechy i chwile razem podgrzewać.
Do zamkniętej formy (z tortownicy może masło wypłynąć ) o średnicy 24-26 cm wylać powstałą masę,odstawić.
W misce zmiksować püree dyniowe z olejem i jajkami,następnie dodać mąkę z wmieszanym proszkiem do pieczenia,cynamonem,solą i cukrem,dobrze razem wymieszać i wylać ciasto na orzechowo-żurawinową masę.
Piec w uprzednio nagrzanym do 175° piekarniku ok. 40 minut (test suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć ciasto i pozostawić 10-15 minut do lekkiego ostudzenia,a następnie przykryć talerzem i szybkim ruchem odwrócić ciasto na talerz.
Można podawać z bitą śmietaną.



2 komentarze:

  1. Fajnie znowu widziec to pyszne ciacho :)mojemu mezowi ta wlasnie skorupka smakowala,mi mniej,dlatego ostatnim razem robilam z miodem zamiast cukru i mi smakowalo bardziej,a mezowi mniej....no,coz cos za cos :)
    Mam nadzieje jednak,ze ogolnie posmakowalo???
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wstawiłam do piekarnika, mam nadzieję, że wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń