piątek, 27 listopada 2009

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutką cynamonu i imbiru



Widziała go i tu, i tu i tu, i jeszcze gdzieniegdzie, a na koniec u Karolki...
Dynia jeszcze czekała - to ja wykorzystałam....
Wyszedł pyszny dżemik, cytrusowy i korzenny zarazem...

Dżem z dyni i pomarańczy

składniki:
1kg dyni pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki wody
2-3 pomarańcze pokrojone w kostkę bez białych części
100-200g brązowego cukru
sok z połowy cytryny
otarta skórka z 2 pomarańczy
cynamon
starty imbir

wykonanie:
Dynie zalewamy woda i gotujemy do miękkości.
Z pomarańczy ścieramy skórkę, a pomarańcze kroimy na kawałki pozbawiając je białych błonek. Dodajemy do miękkiej dyni, wsypujemy cukier. Ilość cukru zależna jest od słodkości jaką chcemy uzyskać. Wszystko gotujemy tak długo aż odparuje caly płyn, a dżem uzyska odpowiednią konsystencję.
Gdy chcemy aby dżem był bardziej jednolity możemy go lekko zmiksować.
Pod sam koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy, imbir i cynamon do smaku.
Jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.



Smacznego :)



Korzenny tydzień





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz