poniedziałek, 23 listopada 2009

Azerbejdżan: Sernik w kruszonce



Sernik pyszny i delikatny z chrupiącą skorupką :)
Trochę za słodki, ale do kawy pasuje.
Przepis ze strony AZ Cookbook.

Na kruszonkę:
200 g zimnego masła
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
2 kubki maki
1/2 kubka cukru

Na masę twarogową:
400 g twarogu z wiaderka
1 kubek cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Najpierw przygotować kruszonkę. Masło utrzec na tarce jarzynowej.

W małym naczyniu wymieszać sodę ze śmietaną, dodać do masła. Dodać mąkę i cukier, rozetrzeć palcami do uzyskania grudek wielkości groszku.

Teraz przygotowujemy nadzienie. W misce zmiksować wszystkie składniki.

Formę do ciasta (u mnie 20 x 28 cm) lekko wysmarować masłem.

Piekarnik nagrzać do 180C.

Kruszonkę podzielić na 2 części. Na dno formy wyłożyć połowę kruszonki, wylać na to masę twarogową, przykryć resztą kruszonki. Nie dociskać.

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż wierzch będzie złoto brązowy - ja dopiekałam ostatnie 10 minut z termoobiegiem.

3 komentarze:

  1. Sernik z kruszonką to coś wspaniałego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się pewnie domyślasz widziałem ten przepis, ale choć serniki bardzo lubimy to tym razem bardziej przemówiły do mnie jabłka posypane cynamonem i zalane ciastem;-) Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam ten serniczek wczoraj bardzo szybki i smaczny....;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń