piątek, 16 października 2009

Łotwa: Cukgalas sacepums pieczeń wieprzowa z majonezem



Przepis z październikowego numeru Mojego Gotowania.
Wyszła pyszna, aromatyczna zapiekanka.
Tylko marchewki trochę twarde...


Składniki:

1 kg karkówki
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg marchwi
3 średnie cebule
30 dkg majonezu
5 dkg musztardy
1/2 główki czosnku
pęczek natki pietruszki

Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm i lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na dużym ogniu z obu stron tak, żeby miało złocisty kolor, ale nadal było surowe w środku. Ziemniaki, marchew i cebule obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości 1/2 cm. Na blachę wyłożyć mięso, cebule, marchew i ziemniaki. Majonez wymieszać z musztardą, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Na wszystkich składnikach rozsmarować sos. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.50 minut w temperaturze 200 stopni C, aż sos będzie złocisty, a ziemniaki miękkie.


3 komentarze:

  1. oj,lubie takie smaczki...ziemniaki,karkoweczka....mniam...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi hi , spodobał nam się ten sam przepis:) Ciekawa jestem czy coś jeszcze wybrałaś z tego numeru MG, bo ja jeszcze jeden przepis zrealizowałam, tylko juz nie łotewski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się spodobały wszystkie łotewskie oprócz deseru :)
    Mam nadzieję wypróbować wszystkie...
    Sledź już jest gotowy, została zupa.

    OdpowiedzUsuń