środa, 14 października 2009

Majonez Marty Gessler


Robiłam go kiedyś, a teraz musiałam sobie przypomnieć - w domu zabrakło majonezu :)
Przepis jest prosty, ja robiłam z połowy porcji - bałam się, że mi się w słoiku nie zmieści...
Przepis cytuję stąd.

Majonez - składniki
  • 2 duże jaja bardzo świeże
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny  - a nie, jak było wcześniej - sok z 2 cytryn - można dać połowę - będzie mniej kwaśny
  • musztarda z gorczycą (polska)
  • 4 łyżki zimnego mleka - za drugim razem dałam jogurt i było OK
Majonez - sposób przygotowania
To nieprawdopodobne, jak lekki może być majonez. Jest jeden warunek: trzeba mieć mikser z częścią, która służy do rozdrabniania warzyw - nazwijmy ją, dla uproszczenia, krajarką. Nam będzie służyła do ubicia majonezu.
Potrzebne też jest naczynie trochę wyższe od krajarki, o przekroju niewiele większym od kółka, w którym osadzony jest nożyk do rozdrabniania. Dobrze nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.
Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Wkładamy krajarkę, tak by dotykała dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy krajarkę do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarką. Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gęsty i puszysty, że można go kroić nożem.

7 komentarzy:

  1. Przepis na majonez zaintrygował mnie, faktycznie musi być bardzo puszysty. Przepis wydrukowany, niebawem go zrobię, jak pozbędę się kupnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uważam, że to najlepszy przepis na majonez :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajnie te zdjęcia wyglądają
    :-)

    lubię receptury Marty G.

    OdpowiedzUsuń
  4. Za drugim razem dałam połowę cytryny - wyszło lepiej..

    OdpowiedzUsuń
  5. Cała przyjemność po mojej stronie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się! Zapisuję i zrobię, gdy pójdą moje dwa sloiki majonezu :)

    OdpowiedzUsuń