środa, 28 października 2009

Ciasteczka cytrynowo-pistacjowe




Znalazłam je na blogu u Moniki.
Ciasteczka proste, pyszne, bez jajek.

110 g masła
30 g cukru pudru
otarta skórka z jednej dużej lub dwóch mniejszych cytryn
1 łyżeczka soku z cytryny
140 g mąki pszennej
szczypta soli
30 g drobno posiekanych pistacji
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać skórkę i sok z cytryny - wymieszać. Zagnieść ciasto z mieszaniną mąki, soli i posiekanych orzechów. Ciasto uformować w wałek o średnicy ok.3 cm., zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, piec 10 min. w 200'C.


2 komentarze:

  1. fajne ciasteczka....:):) zapisuję i zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę jakie śliczne i mało wymagające ciasteczka :)
    chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń