środa, 21 października 2009

Chrupiący kurczak ala KFC



Przepis od Kasiuli w ramach Łańcuszka Kulinarnego.

Kurczak wyszedł pyszny, ale tylko te cieńsze kawałki.
Grubsze zrobiły się gumowate.
Nie mam dobrego zdjęcia, bo córka testowała stary obiektyw :(


Składniki:


2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki

1 jajko + 2 łyżki mleka


panierka

1 szklanka płatków Gold Flakes (lub innych z miodem i orzeszkami)
0,5 szklanki bułki tartej
1 łyzeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
2 łyzeczki przyprawy do grilla
odrobina oleju

Piersi myjemy i kroimy na paluchy.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC.

Wszystkie składniki na panierkę mieszamy w malakserze lub rozkruszamy gold flakes w woreczku, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Każdy paluch z kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jaju wymieszanym z mlekiem i na końcu w pysznej kruszonce. Układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.

Najlepiej smakują z musztardą lub sosem czosnkowym! Smacznego!

My jedliśmy z sosem czosnkowym z domowego majonezu, ryżem i surówką z kapusty :)

.

1 komentarz:

  1. nie zauważyłam wcześniej, że już zrobiłaś, nie wiem czemu zrobiły się gumowate, moje były mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń