sobota, 26 września 2009

Węgry i Dzień Jabłka: Budapeszteńska szarlotka



Zapomniałam, że to dzisiaj...
Ale na szczęście miałam zaplanowaną w ramach Podróży po Europie tą szarlotkę :)

Czyli: dwie pieczenie na jednym ogniu...

Przepis z książki z serii Podróże Kulinarne - Kuchnia Węgierska:

Skladniki:

250g mąki
120 g masła roztopionego
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
750g jabłek - u mnie antonówki
1/3 szklanki wody (80ml)

Polewa:
120g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 jajka
2 szklanki mleka (500ml)
cukier puder do posypania

1. Mąkę rozmieszaj z solą i cukrem w misce, dodaj masło, połącz wszystko, zagniatając rękami. Dolej 1/3 szklanki wody, wyrabiaj ciasto. Gotowe zawiń w folię, wstaw na noc do lodówki.

2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż nim tortownicę o średnicy 26 cm (albo formę do tarty). Z pozostałego ciasta uformuj krawędzie o wysokości 3 cm i połącz je dokładnie z ciastem ułożonym na dnie formy. Nakłuj warstwę ciasta w wielu miejscach widelcem i posyp orzechami laskowymi. (zapomniałam)

3. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C.

4. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, ułóż na cieście i zalej polewą. Ciasto piecz na środkowym ruszcie przez 45-60 minut (przy grzałce włączonej od góry i z dołu).

5. Wyjęte z piekarnika ciasto zostaw do częściowego wystygnięcia, posyp cukrem pudrem i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Polewa: Cukier rozmieszaj z budyniem, następnie dodaj jajka i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.



Smacznego :)

j

4 komentarze:

  1. takiej szarlotki jeszcze nie miałam okazji robić , przepis bardzo ciekawy :-) i apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie wygląda ta szarlotka :)
    im zimniej tym bardziej mi się takiej szarlotki chce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak bardzo smacznie i ma taka inna polewę , pierwszy raz o takiej czytam

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka jest bardzo delikatna i bardzo jabłkowa w smaku.
    Ponieważ piekę w formie do tarty ze szklanym dnem, mam problem z dopiekaniem spodu...
    Ale poza tym szarlotka była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń