poniedziałek, 14 września 2009

Ratatouille do słoika



Zrobiłam ratatuję na obiad.
Zostało trochę - włożyłam do słoika.
Myślę, że zrobię jeszcze - jest pyszne :)

Składniki:

2 małe bakłażany
2 małe cukinie
2 cebule
3 papryki - czerwona, zielona i żółta
1/2 kg pomidorów
ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, sól
olej na początek

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, bakłażan i cukinię w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucać po kolei: cebulę, paprykę, cukinię, bakłażan, na koniec pomidory.
Posolić, dodać przyprawy, chwilę dusić.

Można jeść solo, można dodać mięso, rybę, parówkę.
Można jeść z ryżem, bułeczką, my jedliśmy z pure ziemniaczanym.
Smacznego :)

Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

3 komentarze:

  1. Same dobre warzywa są w tym daniu ... więc musi być dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze robię nieprzytomne ilości warzywnych gulaszy i ratatouillów. I potem trzeba to jeść na obiad śniadanie i kolację :)) A tu proszę - taki prosty i oczywisty sposób żeby nadmiar zamknąć do słoika. Jakoś mi to nie przychodziło do głowy. :)
    A w widgetach znalazlem Twoje budapesztańskie leczo. Zrobię je na 100%
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy tego bakłażana nie trzeba zasolić i odcisnąć? Nie ma goryczki?

    OdpowiedzUsuń