sobota, 12 września 2009

Ciasto śliwkowe z sernikową falą


Przepis znalazłam tutaj.

Ciasto jest pyszne, słodkie, wilgotne i śliwkowe :)

    Ciasto śliwkowe z sernikową falą

    200 gram serka kremowego ( ja użyłam twaróg z wiaderka)
    1 laska wanilii, środek - ja dałam 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3 łyżki cukru (do masy serowej)
    4 średnie jajka
    175 gram miękkiego masła
    175 gram ciemnego muscovado
    200 gram mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    400 gram pokrojonych śliwek

Cukier puder do oprószenia

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Formę 28×18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ubić twaróg, wanilię, 3 łyżki cukru i jedno jajko na gładką masę.

W osobnym naczyniu ubić pozostałe jajka, masło, cukier muscowado, mąkę i proszek do pieczenia - ucierać około 2 mniut, aż masa będzie kremowa.

Połowę masy wyłożyć do formy, na to wyłożyć połowę masy sernikowej, na to połowę śliwek. Powtórzyć - ciasto, sernik, śliwki. Piec około 40-45 minut. Uważać, żeby nie przepiec. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe albo zimne z kulką lodów waniliowych.

CZAS NA ŚLIWKI

SAY CHEESE!

6 komentarzy:

  1. Takie warstwowe ciasto serowo- śliwkowe może być pyszne ! Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo, absolutnie cudowny przepis!!! Wygląda fantastycznie. Koniecznie muszę zrobić, zapisuję go sobie bezzwłocznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglada,chetnie kiedys upieke takie ciacho,brzmi extra :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale apetyczne i chyba mi bardzo by smakowało

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam, mniam... moglabym tak dlugo, nic, tylko oblizuje sie na sama mysl o takim ciescie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń