wtorek, 18 sierpnia 2009

Ogórki kiszone


Przepis prosty jak drut:

ogórki
sól (niejodowana - jest taka - do przetworów)
chrzan
koper
czosnek
liście chrzanu albo wiśni albo czarnej porzeczki

Ogórki umyć.
Do słoików powkładać koper, po 2-3 ząbki czosnku, 1-2 kawałki chrzanu, kawałku liścia.
Poukładać ciasno ogórki.
Na każdy litr wody wziąć 1 łyżkę soli, rozmieszać do rozpuszczenia.
Ogórki zalać wodą, zakręcić niezbyt szczelnie, zostawić w cieple.
Jak już ogórki ukiszą się (kilka dni), słoiki dokręcić i wynieść w chłodne miejsce.

Smacznego :)

Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

3 komentarze:

  1. Ogórki kiszone to ja po prostu uwielbiam. Jak mam fazę to mogę zjeść cały (mały) słoik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najprostsze często znaczy najlepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia często sama przyrządza ogórki kiszone :) Lubimy podjadać je ze słoika w ciągu dnia :)

    OdpowiedzUsuń