wtorek, 11 sierpnia 2009

Nalewka z czerwonych porzeczek



Nalewka pyszna, orzeźwiająca, bardzo owocowa..
Przepis jest kompilacją z sieci..

Składniki:

czerwone porzeczki
cukier
wódka
cynamon w lasce
goździki
imbir w plasterkach

Porzeczki obieramy, przesypujemy cukrem, zalewamy wódką, dodajemy cynamon, imbir i goździki.
Moczymy 4 tygodnie, na koniec filtrujemy.



Spiżarnia 2009 - nalewki, grzyby, zioła

10 komentarzy:

  1. Musi być pyszna! Ja bardzo lubię smak czerwonych porzeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być coś, posiadać taką nalewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj oj wygląda bardzo kusząco :) Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A najgorsze jest to, że ilośc jest bardzo limitowana...

    OdpowiedzUsuń
  5. W ubiegłym roku pierwszy raz zrobiłam nalewkę z czerwonej porzeczki- trochę bez przekonania, wcześniej robiłam tylko wiśniową.
    Przeczytałam jedną z opinii, że nalewka z czerwonej porzeczki jest najlepsza i...muszę się z tym zgodzić.
    Polecam gorąco...
    Ja dodaję korę cynamonu, laskę wanilii i goździki.

    OdpowiedzUsuń
  6. A proporcje, ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  7. nalewka powinna leżakować, ponadto prawdziwa nalewka jest zawsze na spirytusie a nie na wódce

    OdpowiedzUsuń
  8. LilQ - Są różne szkoły dotyczące mocy użytego akoholu....
    A spirytusu się nie używa, to co jest nazywane spirytusem w przepisach na nalewki ma moc 70%.
    I czy ja pisałam, że nie lażekujemy ??
    ----------------------------------------------
    Proporcje niestety na oko...
    cukru tyle co przeczek (wagowo), wódkę dałam mocniejszą - spirytus 95% pół na pół z wodą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym się takiego napiła. Teraz.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie nalewki w te zimne, jesienne popołudnia ;) Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń