środa, 12 sierpnia 2009

Lody morelowe



Moje ulubione morele i lody - połączenie idealne...

Przepis od Helen:

Lody ze świeżych moreli z The Perfect Scoop Davida Lebovitza

Scop_med

1/2 kg świeżych moreli (10 to 16, zależnie od rozmiaru)
1/2 kubka wody
1/2 kubka cukru
1 kubek kremówki
3 krople ekstraktu migdałowego (dałam kieliszek Amaretto)
kilka kropli świeżo wyciśniętej cytryny

Przekroić morele i wyjąć z nich pestki, pokroić drobniej. Gotować morele z wodą na małym gazie około 8 minut mieszając, żeby nie przywarły.

Odstawić z ognia, dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Zmiksować morele na gładką masę. W tym momencie trzeba przetrzeć je przez sitko - ja tego nie zrobiłam i pluliśmy co chwilę twardymi włóknami z moreli. Dodać śmietankę, ekstrakt migdałowy (Amaretto) i sok z cytryny.

Ostudzić w lodówce, następnie mrozić w maszynce według instrukcji.

Smacznego :)


Morelkowo-Brzoskwiniowo

7 komentarzy:

  1. Ojej... Cudnie wyglądają, a to amaretto... Takie lody muszą smaować, innej opcji nie ma. :-) Tylko kurna blaszka nie mam maszynki do lodów. ;-\

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam morele, a Twoje lody kuszą, wprawdzie nie mam maszynki, ale jakoś to pokonam i może zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusicielka ! Uwielbiam morele i nawet potrafię sobie wyobrazić ich smak...

    OdpowiedzUsuń
  4. morele to ja bardzo lubię o tak! i takie lody zapewne też :)

    OdpowiedzUsuń
  5. najbardziej ze wszystkich owoców kocham morele
    wczoraj zjadłam ich tyyyle
    a morelowych lodów nigdy

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowności, aż nie chce mi się myślec jak muszą obłednie smakować

    OdpowiedzUsuń
  7. lody morelowe trzeba zrobić i już :)

    OdpowiedzUsuń