środa, 29 lipca 2009

Tort chałwowy



Tort lekki, pyszny, smak chałwy przełamany smakiem wiśni.
osobiście dałabym więcej wiśni.


Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

do tortownicy o średnicy 26 cm: masło do posmarowania i bułka tarta do posypania

do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 i 1/2 szklanki wrzątku, ostudzonej - ja z tej kawy wykorzystałam połowę.



Masa chałwowa i wiśnie:
40 dag masła
40 dag chałwy waniliowej
wymieszane: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej i 1 słoiczek wiśni w syropie (odsączonych), razem około 1 szklanki wiśni
Dekoracja: 1/2 ciemnej czekolady, startej


Przygotowanie:
  • Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.
  • Masa chałwowa: Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
  • Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości rozpuszczonej kawy (ostudzonej) i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty.
  • Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypać okruszkami z biszkoptu a wierzch udekorować startą czekoladą.

17 komentarzy:

  1. Bardzo mi się ten tort podoba :)A połączenie chałwy i wiśni wydaje mi się wprost idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki sliczny! i tak elegancki:))

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj miałam ogromną ochotę na chałwę
    zjadłam cała
    waniliową

    wiśnie uwielbiam
    lekko kwaśne
    o pięknym kolorze

    zachwycający ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zdjęcie! Mega mega apetyczne!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja za chałwą nie przepadam, ale Twój tort wygląda tak apetycznie, że chyba zrobie mamie niespodziankę i zrobię jej ten tort (Ona uwielbia chałwę) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi i wygląda pysznie. Bardzo lubię chałwę, dodanie wiśni, które przełamią jej obezwładniającą słodycz jest świetnym pomysłem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę wytwornie. Kiedyś jadłam jakieś ciasto (z białym biszkoptem) z masą chałwową i bardzo mi smakowało. Zapiszę sobie to na jakąś ważniejszą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam dzisiaj ten tort tacie na urodziny, bo już miałam dość tych kupnych, mdłych śmieci.. i powiem wam, wyszedł zajebisty:D pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczny robiłam kiedyś podobny i muszę koniecznie powtórzyć

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję :)
    Tort rzeczywiście był pyszny, a zdjęcia robił solenizant :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Umarłam ze szczęścia - TORT CHAŁWOWY !!!! To spełnienie marzeń !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę o innowacji tortowej na święta,do tej pory zawsze piekłam wspaniałe orzechowe i zapragnęłam zmiany.Ten przepis brzmi świetnie,ale wydaje się być bombą kaloryczną i cukrową i dlatego zrezygnuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,piekny tort!!!Mam pytanie:czy te proporcje wystarcza na duza,prostokatna blache,czy bedzie ich za malo?dzieki,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam :)
    trzebaby przeliczyć powierzchnie blachy.
    Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla tych,ktorzy chcieliby upiec w duzej prostokatnej formie;masy z tych proporcji wystarczy na przelozenie i wykonczenie pod warunkiem,ze beda 3 placki a nie 4,reszta tez w sam raz.Robilam z 1 biszkoptu orzechowego przekrojonego na pol i 1 cienki kakaowy,wyszlo super,pozdr.

    OdpowiedzUsuń