poniedziałek, 27 lipca 2009

Struklji - odsłona druga



Jak robiłam pierwszy raz struklji wiedziałam, że będzie drugi raz...

Teraz dla odmiany zrobiłam struklji z jagodami.


Składniki na ciasto (1 struklji):

1,5 kubka mąki
1 łyżka masła
łyżeczka soli
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
6 łyżek letniej wody

Na farsz:

250 g twarogu wiaderkowego
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
20 dkg jagód




Mąkę wsypać do miski, wymieszać z masłem, dodać sól, jajko i wodę. Zagnieść dość luźne ciasto.
Ugniatać jeszcze 20 minut. Zostawić pod przykryciem na godzinę lub więcej.




Ja zgniotłam ciasto na 2 struklji w maszynie do chleba na programie makaron (15 minut).
Zostawiłam na 15 minut - nie miałam więcej czasu...








Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować farszem, ciasno zwinąć. Farsz to twarożek wymieszany z żółtkiem i cukrem, na to wysypane jagody. Jako farsz użyłam ściereczkę zmoczyć, wyżąć, rozłożyć, posypać bułką tartą.









Roladę zawinąć ciasno w ściereczkę, zawiązać oba końce nitką lub sznurkiem.



Włożyć do osolonego wrzątku i gotować pół godziny na małym ogniu.



Po wyjęciu odwinąć ściereczkę, pokroić w 4 centymetrowe kawałki, postawić na sztorc i polać sosem, śmietaną, masłem...


7 komentarzy:

  1. Mnie, to nie dziwi że był drugi raz, bo i na tym też się nie skończy :) Bardzo apetyczne to zdjęcie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wow,swietnie sfotografowane,fajny przepis i ciekawa smaku jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko mi się w nim podoba
    począwszy od nazwy
    i ten wygląd
    trzeba spróbowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje. MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! :)
    Może żona się skusi i zrobi kiedyś :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, jakie cudowne! Musi smakować świetnie!:))

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń