piątek, 24 lipca 2009

Chleb Rossiysky z ziarnami



Bardzo lubię żytnie chlebki w przeciwieństwie do mojej rodziny..
Dlatego nie bardzo mogę je często robić...
Ten chleb jest taki jak lubię, żytni, kleisty, pyszny :)

Z przepisu
Tatter:

320g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*
280g wody
480g jasnej mąki żytniej
10g soli
50g pestek słonecznika
50g pestek dyni
Do zaczynu dodałam wodę i dobrze wymieszałam. Wsypałam mąkę i sól, dodałam nasiona i wyrobiłam lepkie, raczej luźne ciasto. Trwało to zaledwie 2-3 minuty. Zakryłam naoliwioną folią i zostawiłam do wyrośnięcia w 28C (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Wtedy wierzch chleba posmarowałam oliwą, posypałam ziarnami, włożyłam go do pieca rozgrzanego do 210C i piekłam 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyłam do 190C i piekłam kolejne 40-45 minut.



* zaczyn zakwasowy można przygotować metoda 3 stopniowa lub wymieszać:
50g zakwasu żytniego razowego
150g maki żytniej razowej (100%)
300g wody
szczelnie przykryć i zostawić na 12-24 godziny. Po tym czasie zaczyn jest gotowy do użycia.
Przepis modyfikowany, oryginal pochodzi z ksiazki A. Whitley "Bread Matters".

5 komentarzy:

  1. Nieprawda, bo ja lubię :) zgłaszam się po bochenek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez go pieklam raz pestkami dyni, drugi raz z podwojnej porcji z dodatkiem maku-przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. też lubię takie chleby :)
    to są właśnie prawdziwe chleby!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bochenek oddałam Babci...
    Może do niedzieli upiekę chleb Chrystiana ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale co zrobić z pozostałymi 180g zaczynu? Schować do lodówki i później używać jako ciasta zakwaszonego? Np. gdy będę chciała zrobić ciasto zakwaszone metodą 3-stopniową, to pomijam I etap i z moimi 180 g zaczynu przechodzę do kolejnego etapu?
    A można zrobić zaczyn 50g zakwasu+150g mąki żytniej razowej+150g wody? Wyjdzie ok. 350g zaczynu i nie trzeba się będzie martwić co robić z nadwyżką:)

    OdpowiedzUsuń