poniedziałek, 22 czerwca 2009

Weekendowa piekarnia #36 - bułki z figami




W tym tygodniu gospodarzem był Mich.
Bułeczki wyszły malutkie i ciężkie, rodzina je oprotestowała...
Mi smakowały z serem, pewnie najlepsze byłyby z pleśniowym, ale akurat wyszedł...

Bułki z figami
składniki na 12 sztuk

10 dag suszonych fig
1 2/5 szklanki wody
3 dag drożdży
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
łyżeczka soli
jajko do posmarowania
ewentualnie mak lub sezam do posypania

Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37 stopni C).
Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem i piec około 22-25 minut.



[baner+weekendowa+facio+36.jpg]

3 komentarze:

  1. Joanno ,czyli musiałaś sama zjeść te wszystkie ślicznie bułki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawitałam chyba po raz pierwszy... :)
    Gratuluję pięknego i udanego wypieku. :)

    OdpowiedzUsuń