środa, 24 czerwca 2009

Syrop z kwiatów czarnego bzu




Składniki:

2 kg cukru
2 litry wody
100 g kwasku cytrynowego
50 kwiatków bzu czarnego

Wodę zagotować z cukrem, dodać kwasek, ostudzić.
Ciepłym płynem zalać kwiatki w 5 litrowym słoju.
Zostawić 24 godziny, przefiltrować, zagotować, rozlać do słoiczków.



Kwitnący talerz


Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

6 komentarzy:

  1. robię go inaczej. Zalewam kwiaty samą wodą na 24godz. a następnie mieszam z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Nie gotuję. Przechowuje się min. 2 lata. Nie zauważyłam aby się psuł czy pleśniał. Polecam jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. A w jakich proporcjach ?
    Takich samych ?
    Czy cukier dobrze się rozpuszcza ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A może być z cytryną ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy Pani bez nie zawierał takich małych czarnych pręcików ? Jeżeli tak to proszę tego nie spożywać, bo jest toksyczny. Jeżeli nie to przepraszam, ale zmartwiłam się widząc te zdjęcia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń