czwartek, 4 czerwca 2009

Rzodkiewki marynowane po indonezyjsku



Zaskakujące, ostre i słodkie..
A ten kolor...

Przepis z gazetki Katarzyny Pospieszyńskiej: Potrawy egzotyczne (z 1983 roku).

Rzodkiewki w zaprawie
Atar radys

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek
sól do smaku
1/2 szklanki octu
4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody

Rzodkiewki przepołowić, wymieszać z solą, odstawić na 20 minut, osączyć.
Ocet z wodą, cukrem i solą gotować przez 2 minuty, przestudzić.
Rzodkiewki zalać zaprawą octową, wymieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki.
przygotować na dzień przed spożyciem.

5 komentarzy:

  1. łał, kusząco to wygląda ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanno, jakiego octu użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyłam zwykłego octu 10% - przepis jest stary, zczasów, kiedy tylko taki ocet królował na półkach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Joasiu,
    rzodkiewki wyszły super, własnie takie słodko -ostre:) ja spróbowałam już po 3 godzinach.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Marynowane rzodkiewki sa super,ja dodaje do zalewy marchewke,cebulke,gorczyce,ziele ang.lisc laurowy,do kanapek pychotka!

    OdpowiedzUsuń